Oregon – Evergreen State

Genom hela Oregon upphörde jag aldrig att förvånas av de magnifika vyerna kusten hade att erbjuda. Här cyklar man förbi träklädda klippor som möter havet, historiska fyrar och stenformationer som reser sig vid strandkanten. Rutten längs Oregons kust är ungefär 600 km och tog en vecka att avverka.

Det finns otaliga stadsparker längs kusten och stora delar av sträckans natur är därför bevarad. Stadsparkerna erbjuder ofta tältplatser och det är därför enkelt att planera resan. Att bo i en stadspark i Oregon som cyklist kostar $7 och i det inkluderas dusch. Till skillnad från i Washington, där priset var $12, valde jag ofta att sova i dessa tältplatser. Utöver en dusch uppskattade jag mötena jag fick med andra cyklister. Eftersom en motsvarighet till Allemansrätten saknas i USA är det ofta svårt att med säkerhet veta var man får sätta upp sitt tält. Trots att alla stränder i Oregon tillhör allmänheten finns det regler som gör det så krångligt att ”park rangers” inte ens förstår.

En stor del av rutten cyklar man på eller parallellt med Highway 101. Kusten är, åtminstone under sommaren, mycket trafikerad och därför är det säkerhetsmässigt viktigt att vara fokuserad på vägen och inte distraheras av allt det fina man möts av. Det fanns oftast en tillräckligt bred fil för cyklister och det var sällan jag kände mig otrygg, men bullret av alla fordon störde.

Siuslaw National Forest var troligtvis höjdpunkten av sträckan i Oregon. I norra delen av skogen är det häftigt att cykla på vägarna som slingrar sig längs bergsväggarna ovanför Stilla Havet och i de södra delarna har man sanddynerna.

Fourth of July, amerikanarnas självständighetsdag, firade jag i Coos Bay med min värd från Warmshowers. Daniel och jag cyklade under kvällen till Front Street Community Bike Shop varifrån vi kunde se över vattnet där fyverkerierna senare sköts upp i rött, blått och vitt. Där passade jag även på att göra lite eftersatt underhåll på cykeln.

Efter Coos Bay var det många registreringsskyltar från Kalifornien på vägarna vilket var ett välkomnat tecken på att jag var nära gränsen, och 1 330 km in på resan nådde jag en stor blå skyld med texten ”Welcome to California”. Många jag pratade med på vägen sa att Oregons kust skulle vara den bästa, och jag är benägen att hålla med!

Lämna en kommentar

Företagssponsor

Ett stort tack till Account IT som valt att bidra till ALS-forskningen genom att sponsra med fem kronor per kilometer jag avverkar.