Walk for ALS i Vancouver

Vänlig- och öppenheten märks av redan på väg till Kanada. Jag pratar med kabinpersonalen och berättar om min resa. Omedelbart erbjuder den ena flygvärdinnan kontakt med hennes vän som är cykelentusiast och den andra säger att jag måste träffa hennes son. Som jag skrev i ett tidigare inlägg ska jag bo gratis hos ett par som har sitt hem öppet för cyklister. Eftersom mitt flyg blev inställt i torsdags och paret reste bort i fredags träffade jag inte värdarna men trots detta låter de mig bo ensam i deras lägenhet. Ytterligare ett exempel på kanadensisk vänlighet!

Idag har jag deltagit i ett ”Walk for ALS” tillsammans med ca 200 andra i Surrey, som ligger strax utanför Vancouver. Där pratade jag mycket med två representanter från ALS Society BC som berättade om deras ideella arbete. Det handlar mycket om att hjälpa ALS-sjuka klara vardagen genom t.ex. tillgång till viktig vårdutrustning som inte staten tillhandahåller. Mycket arbete pågår också med att koppla samman människor som på något sätt är drabbade av ALS. Eftersom ALS är en relativt ovanlig sjukdom är detta viktigt. De berättade också om deras nätverk av professionella volontärer som bidrar genom sin tid, t.ex. psykologer som träffar ALS patienter och anhöriga utan kostnad.

Nu i juni är det ”ALS Awareness Month”. I Vancouver uppmärksammas det genom att vissa byggnader är upplysta i lila under nätterna och varje måndag är en person med ALS inbjuden till motsvarigheten till morgonsoffan. ALS Society BC har reklam i media, inklusive TV och radio. Kanadensarna verkar vara duktiga på att uppmärksamma sjukdomen och jag misstänker därför att kunskapen om sjukdomen är högre här än hemma. Här har vi säkert mycket att lära oss.

Lämna en kommentar

Företagssponsor

Ett stort tack till Account IT som valt att bidra till ALS-forskningen genom att sponsra med fem kronor per kilometer jag avverkar.