Washington – En stat med arv från Sverige

Från Vancouver till Oregon var det ungefär 600 km och sex dagars cykling. Jag passade även på att vila upp mig under några dagar i Seattle. I det här inlägget kommer jag sammanfatta Washington, som var den första av tre amerikanska stater jag cyklar genom under resan till Tijuana.

Washington är en stat med natur som påminner mycket om den hemma i Sverige. Därför är det kanske inte konstigt att många svenskar valde att bosätta sig där under 1800-talet. Arvet från Sverige visar sig ofta i form av svenska flaggor på tomter, svenskklingande namn på vägar och kanske mest tydligt, ”Swedish Day” i Rochester. Min svenska flagga som jag har på cykeln visade sig vara en utmärkt konversationsstartare med lokalbefolkningen som gärna delade med sig om sitt svenska ursprung och nyfiket ställde frågor om Sverige.

Efter att ha navigerat ut ur Vancouver och Kanada till USA cyklade jag över jordbrukslandskap. Breda vägar med måttlig trafik över ett platt landskap gjorde det relativt enkelt att avverka längre sträckor. Inåt landet var hettan stundvis påtaglig men avståndet mellan bensinmackar och andra platser där man kunde fylla på med vatten var oftast inte långt.

160 km in på Adventure Cycling Associations rutt nådde jag äntligen Fidalgo Island och skärgåden utanför Seattle. Den påminner mycket om Stockholms skärgård men jag vill beskriva den som mer majestätisk med större klippor, träd och öar. Terrängen här präglas av tät storvuxen skog och många backar. Utsikten från toppen av kullarna är svårslagna, framförallt med tanke på att man har kämpat uppför backen för att nå dit. Dånet av jetmotorer från amerikanska F-16 stridsflygplan från den närliggande flygbasen var ett trevligt inslag för en svensk reservofficer på besök. Mellan öarna finns broar och färjor som tog mig mellan dem och vidare åter till fastlandet på Olympic Peninsula.

Där valde jag att göra en avstickare till Seattle genom att ta färjan från Bainbridge Island. Jag spenderade tre nätter i staden och bodde hos en nyvunnen vän jag fick under resan till Vancouver. Amerikanarna är generellt väldigt välkomnande och öppna, och många öppnar gärna sina hem för dig. Vi åkte österut upp till bergen och tog ett dopp i en kall fors, åt god mat och utforskade staden.

Från Seattle tog jag färjan till Bremerton och var åter på rutten. När man lämnar skärgården cyklar man genom skogar av varierande åldrar som planterats av timmerindustrin. Landskapet är ganska enformigt men jag kan rekommendera dopp i de många åar som man cyklar över. I horisonten syns nästan alltid den snöbeklädda vulkanen Mount Saint Helens.

Sista delen av rutten i Washington går längs den mäktiga Columbiafloden i västlig riktning. En färja tar dig slutligen över till Oregon. Passa på att äta en god varm macka från Sharons Pizza Mill i Cathlamet innan du hoppar på färjan, den var riktigt god.

Lämna en kommentar

Företagssponsor

Ett stort tack till Account IT som valt att bidra till ALS-forskningen genom att sponsra med fem kronor per kilometer jag avverkar.